Weerbare Democratie
Joyce te Bos
Een weerbare democratie vraagt om meer dan alleen waakzaamheid — ze vraagt om samenwerking, kennisdeling en goed georganiseerde instituties. In deze interactieve lezing nemen we je mee in de onderzoekslijnen van het lectoraat Weerbare Democratie van Saxion, met speciale aandacht voor de krachtige wisselwerking tussen goed bestuur en het tegengaan van ondermijning.
We laten zien hoe een eerlijk, transparant en integer bestuur de ruimte voor ondermijning verkleint. Tegelijkertijd draagt de aanpak van ondermijning bij aan een rechtvaardige en veerkrachtige samenleving, waarin inwoners eerlijke en gelijke kansen krijgen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden, uitdagingen uit lopende projecten en bewezen aanpakken, bieden we praktische handvatten waar jij als gemeentelijke professional direct mee aan de slag kunt. Denk mee, deel je ervaring en laat je inspireren in het versterken van jouw rol binnen een weerbare lokale democratie.
Biografie
Joyce te Bos werkt bij het lectoraat Weerbare Democratie van Hogeschool Saxion en leidt de onderzoekslijn Ondermijning & Financieel-economische criminaliteit. Met een bachelor in Laws aan de Hanzehogeschool en een master in Veiligheidszorg, Recht en Bestuur aan de Radboud Universiteit en 12 jaar ervaring als jeugdbeschermer bij Bureau Jeugdzorg Overijssel, heeft Joyce zich gepositioneerd als expert op het gebied van financieel-economische criminaliteit, ondermijning en de zorgsector. Met haar expertise in het zorg- en veiligheidsdomein is ze goed bekend met het sociale domein, het veiligheidsdomein, de verschillende actoren en de diverse uitdagingen en belangen.
Joyce haar werk heeft niet alleen wetenschappelijke waarde, maar heeft ook direct invloed op de praktische uitvoering van beleid en strategieën in het sociale- en veiligheidsdomein. Uitkomsten van onderzoeken, in samenwerking met diverse praktijkpartners, waaronder gemeenten, veiligheidsregio en proeftuinen, fungeren als innovatie-laboratoria waar nieuwe methoden worden getest en de weerbaarheid van gemeenten tegen diverse vormen van ondermijning wordt versterkt. Dit biedt niet alleen handvatten voor de huidige aanpak, maar ook voor toekomstige ontwikkelingen.